Cuban ladies

 Klik hier voor foto 's van deze reis. En hier  voor een filmpje van de Classic Car Tour door Havanna.

 

Age met oldtimerCuba 2015 van 18 juni tot 3 juli.

 Onze ervaringen:

Juni 2015 waren we 16 dagen in Cuba met FOX-reizen. Een gemiddelde groep van 20 man, meest senioren. De prijs/kwaliteitsverhouding van deze reis vonden we goed. Een vlucht met KLM, meestal goede hotels voor Cubaanse begrippen en een luxe ruime comfortabele  Chinese bus. De Nederlands sprekende Cubaanse reisbegeleider Alex sprak ons minder aan en had voornamelijk oog voor de geschiedenis van de Cubaanse vrijheidsoorlogen met Spanje en de revolutie met Che als held. We hebben dan ook alle standbeelden, monumenten en historsche plekken bezocht die met Che Guevara en Fidel Castro van doen hebben. Ook bracht hij ons te veel naar restaurantjes die voor hem provisie opleverde of waar hij mee kon eten met de chauffeur Rudolfo. We wisten dat het in juni erg warm kon zijn en mogelijk regenachtig. Dat is reuze meegevallen met 3 keer een hevige onweersbui met erg veel geknetter en geflits. Het eten was soms matig en meestal taai zodat we onze toevlucht namen tot kip. Soms was het in particuliere restaurants verrassend goed en veel goedkoper dan elders in hotels etc.

Havanna muurschildering Aan het socialistische systeem moesten we erg wennen. Toch wonderlijk dat na 50 jaar revolutie de ene helft van Cuba er goed en welvarend uitziet en de andere helft nog in de rij staat met zijn bonnenboekje voor levensmiddelen en een gasfles eens in de 19 dagen. Er komt mondjesmaat meer vrijheid via de Casa Particular en de privé-restaurantjes uiteraard met vergunning van de staat. Het systeem van staatszorg zoals gratis onderwijs, gezondheidszorg, begrafeniszorg, huisvesting via de werkgever etc bevordert niet een extra inspanning om iets meer te verdienen omdat veel van de opbrengsten (landbouw en visserij) weer grotendeels aan de staat moeten worden afgedragen. Maar de eerlijkheid gebied op te merken dat er geen honger is en in het algemeen de bewoners het beter hebben dan menig Afrikaan in Afrika. De bevolking is vriendelijk en erg gemengd qua huidskleur vanwege de afstammelingen van de vele slaven die vroeger op de suikerplantages moesten werken. Dat de suikerbaronnen niets te kort kwamen en in weelde leefden laat menig museum zien. Verder is de muziek met de swingende en opzwepende ritmes overal aanwezig. De bandjes zoeken naar toeristen tijdens de maaltijden en proberen een fooitje in de wacht te slepen. Het geldsysteem is lastig met een toeristenkoers voor de CUC en je kunt niet pinnen of met credit card betalen. Internet is er nauwelijks en de mobiel doet aarzelend zijn intrede. Het vervoer gaat net als vroeger met paard en wagen, koets, fietstaxi of volle bussen en er zijn nauwelijks auto's op de weg. De wegen zijn redelijk maar kunnen soms wel een opknapbeurt gebruiken. In tegenstelling tot Azië zie je nog erg weinig bromfietsen en mobieltjes omdat men dat niet kan betalen gezien het lage inkomen. Erg leuk zijn natuurlijk de oude Amerikaanse auto's uit de jaren 50 die soms helemaal opgeknapt door Havanna en het land rijden. Een tocht door Havanna met zo' n oude oldtimer was dan ook een aparte ervaring. Contact met de bevolking is moeilijk als je geen Spaans spreekt. Engels wordt nauwelijks gesproken en men is toch soms afstandelijk vanuit het verleden. Wel blijken er sterke banden met Florida waar veel Cubanen wonen en werken.  Via deze groep komen onder andere de gelden binnen voor de ontwikkeling van de toeristenindustrie. 

 

 FietstaxiMet de KLM vlogen we naar Havanna waar we vrijdagmiddag aankwamen. Het was wel even wennen aan de warmte tussen de 30 en 35 C. Met de groep op voorstel van onze reisbegeleider Alex per bus via de tunnel naar de overkant van de baai gereden en daar gegeten in een privé restaurant. Het prijsnivau was hoog en de kwaliteit erg slecht. Het vlees was nauwelijks te kauwen. De volgende dag een stadswandeling met eerst een bezoek aan het Havanna Club Museum. Wat wat is Cuba zonder de rum en zonder het even te proeven. Havanna bezit veel oude pleinen en leuke straatjes. Veel in de oude stad is opgeknapt en gerestaureerd. Toch is er nog veel te herstellen. We hebben ook door de woonbuurten gelopen waar de kamers klein zijn met alleen een TV  een stoel en bed. In Bodeguita del Medio, de favoriete bar van Hemingway, een mojito gedronken. Met de groep een tocht gemaakt met de oldtimers door Havanna met diverse stops in de stad zoals het plein van de Revolutie, het Fort Fortaleza San Carlos de la Cabana, Hotel National waar vroeger veel beroemdheden kwamen en ook de mafia haar borrels in de bar dronk en de ambassadewijk Miramar.

Op zondagmorgen  hadden we eerst een CoCo-taxi toer. Erg leuk in gele eivormige tuctucs. Met stops bij het station waar ook oude locs staan en een kunstenaarskwartier genaamd Callejon de Hamel. Op deze manier zie je in korte tijd toch redelijk veel van de stad. Via de Malecon weer terug naar ons hotel Santander aan de baai gelegen. Daarna hebben we een stadswandeling gemaakt via de toeristenmarkt met veel souvenierwinkeltjes (wat een concurrentie) . Erg leuk vonden we de grote poppen en de stenen beeldjes van de big mamma's. Vervolgens naar het Capitool gelopen. Hier bevind zich het regeringscentrum en langs het Gran Teatro de hoofdwinkelstraat van Havanna bekeken. Erg komen steeds meer winkels ook met buitenlandse merken.  Voor de gehandicapten is een plaats gereserveerd waar zonnebrillen verkocht worden. Na een lunchstop in een leuk restaurant verder over de pleinen gewandeld en de boekenmarkt op de Plaza de Armas bezocht waar we eerder s'avonds gegeten hadden. Ter afsluiting van de dag een heerlijk en goedkoop  diner in restaurant "Het oude koetsje" waar we toevallig binnengepraat werden. 

TrinidadMaandag was het begin van de rondreis per luxe bus. We reden door een prachtig liefelijk landschap naar Vinales in de Provincie Pinar del Rio. Onderweg een stop bij een tabaksplantage en een blik op de droogschuren waar de tabaksbladeren worden gedroogd en vewerkt tot sigaar. We maakten een boottocht door de ondergrondse rivier in de grot Cuevas de los Indios. We konden de grot per boot niet verlaten vanwege een hevig onweer. Het was dus even de bui laten uitregenen. Op de route ook even een blik geworpen op de Mural de la Prehistoria op verzoek van Castro begin jaren zestig geschilderd op een bergwand. De valleibodem wordt hier abrupt onderbroken door de oprijzende Mogote Dos Hermanas. In hotel La Ermita was het goed toeven bij het zwembad of op het balkon met luie stoelen. Ook het diner daar was uitstekend.

De reis ging verder naar Cienfuegos met onderweg een stop in een sigarenfabriek waar niet gefotografeerd mocht worden. Er werden zeepjes uitgedeeld aan de dames die er werkten. Er wordt op stukloon gewerkt. In Cienfuegos kregen we eerst een stadswandeling door het oude centrum. Hier heerst een Frans koloniale sfeer. Alles is prachtig onderhouden en opgeknapt. Ons puike hotelJagua lag meer buiten de stad aan de kust van de Caraibische zee.  De massage die Bart hier ondergaan heeft bleek niet zo'n succes. Door de behandeling met de ruwe handdoeken was zijn huid beschadigd. s 'Avonds kwamen we onze groep 3 hoog buiten op een restaurantterras weer tegen. De spies met gemengd vlees viel helaas tegen.

Dinsdag en woensdag was het de mooie stad Trinidad die we 2 dagen zouden bezoeken. Hier werden we ondergebracht in een Casa Particular. Een dame kwam ons ophalen en met José en Frank werden we hier van een kamer voorzien. Deze was redelijk maar helaas was de airco erg lawaaig en had maar 1 stand: aan of uit. Het buitenplaatsje was met de zon erin in de middag niet uit te houden. De 2e dag verzorgde de gastvrouw echter wel een heerlijk diner met malse kip. Verder verliep het contact moeizaam vanwege de taal. De stad heeft leuke straatjes, mooie pleinen en kerken.Hier bezochten we het Museo Romantico met een prachtige collectie antiek uit de tijd van de rijke suikerbaronnen.  Veel spaanse invloeden in bouw en aankleding. De 2e dag maakten we eerst een wandeling door Parque National Natural El Cubano. Een mooi park waar gezwommen kon worden bij een waterval. Alex speurde voor ons naar vogels die hier in veel soorten voorkomen. s' Middags hebben we in de stad de marktjes bekeken waar veel vrouwen kleden en tafellakens maken en verkopen. Zij lieten ook zien dat de kleden met de hand geborduurd en versierd werden. s ' Avonds wordt er op het kerkplein muziek gemaakt maar wij vonden het genre niet leuk. Meestal jonge backpakers zitten op straat te luisteren, te drinken en te praten.

Fietstaxi driverDonderdag gingen we op weg naar Camagüey. Een stad met een doolhof aan straatjes in het centrum met hier en daar stenen kruiken. Hier maakten we een leuke rondrit per fietstaxi. We bezochten gezellige oude pleinen met beeldengroepen van locale kunstenaars. Er waren ook tal van mooie galeries met boeiende Cubaanse kunst. s' Avonds eerst overvallen door een onweersbui en slecht gegeten in een restaurant vlak bij ons Grand Hotel.

Vrijdag een rit via Bayamo naar Santiago de Cuba. In Bayamo de hoofdstad van de Provincie Granma een onderbreking met muziek, drankje en dans. Daarna een wandeling door de stad en een lunch. Onderweg de prachtige Basiliek Iglesia de la Caridad del Cobre bezocht. Deze kerk is gebouwd in 1927 dus niet zo oud, maar neemt wel een vooraanstaande plaats in de katholieke geschiedenis van Cuba. Daarna naar hotel San Juan in Santiago de Cuba voor 2 overnachtingen. Dit hotel was kwalitatief het slechste wat we onderweg gehad hebben. Geen warm water, geen wc-bril, douchekop die eraf viel etc. Het zwembad was wel mooi. 

In Santiago de Cuba maakten we eerst op zaterdag vanuit het hotel een wandeling op de heuvel Loma de San Juan waar  Antonio Maceo en belangrijk verzetsstrijder was ten tijde van de Spaanse onafhanelijkheidsoorlog in 1898. In 1959 heeft Fidel Castro in deze stad op 1 jauari zijn beroemde eerste toespraak gehouden. In het centrum ligt de Catedral de la Asuncion op het centrale plein. Op het terras van hotel Casagrande was het goed toeven tijdens de hete middaguren (37 C). Een wandeling door de straten was niet spectaculair en stelde ons een beetje teleur. Ook van de muziek niets gemerkt. Verder was het de stad van de beroemde familie Bacardi. Wat wel leuk was om te zien op de centrale begraafplaats Cementerio Santa Ifigenia  de elk half uur terugkerende ceremonie van eerbetoon aan de helden van de revolutie door een groep strak marcheerende militairen onder begeleiding van marsmuziek die nogal russisch aandeed.. Hier is o.a. de laatste rustplaats van José Marti en andere grootheden. s' Middags reden we vervolgens naar Castello del Morro San Pedro de la Roca voor een interessant bezoek aan het oude fort.  Het was er bloedje heet.

Zondag was een lange busreis terug over de dezelfde weg omdat er maar 1 weg is. Alleen 2 kleine pauzes en lunchstop tot we in Sancti Spiritus aankwamen om onze intrek te nemen in hotel Plaza. Een mooi hotel zowel van binnen als van buiten met heel veel sfeer .De stad is klein, kleurrijk en ademt een koloniale sfeer door de hekwerken van smeedijzer. De hekwerken zijn een teken van rijkdom en niet een veiligheidsmaatregel. Lekker gegeten in restaurant 19.  Een leuke plek was de boogbrug over de rivier en de versmarkt..

Varadero catamaran cruiseMaandag verder naar Santa Clara de stad van Che Guevara. Hier is een Mausoleum dat we pas dinsdagochtend konden bezoeken omdat het op maandag gesloten is.  Het mausoleum hoort er natuurlijk bij en is gratis te bezoeken. Binnen mag men niet fotograferen. Alle monumenten doen nogal russisch en pompeus aan. Net als de flatgebouwen uit de tijd dat Cuba nog veel russische hulp kreeg. In het zwembad van Hotel Los Comeyes een leuke ontmoeting met een Nederlndse familie uit Kerkrade met 4 adoptiekinderen die al 11 jaar in Texas woonden.

Dinsdag van Santa Clara naar Varadero gereden voor een afsluitend verblijf aan het strand. Eerst dus even naar het mausoleum en vervolgens naar de grote badplaats Varadero.

Dinsdagmiddag en woensdag dus in Varadero doorgebracht. Het strand is er mooi maar de massale bebouwing en de all inclusive hotels trekken ons niet. De plaats is niet Cubaans maar meer Miami maar dan in Cuba. Een wandeling langs het strand was leuk. De Cuba Libre na afloop smaakte geweldig. Zolang je een in ons geval roze bandje draagt is alles gratiss. Het hotel Melia Peninsula Varadero heeft 5 sterren maar de kwaliteit van het eten is dit niet altijd. Koffie is niet te drinken en de ranja thuis beter dan hier bij het ontbijt. s'  Avonds is er entertainment en dat wordt druk bezocht door de gasten. Woensdag maakten 15 deelnemers aan onze Fox- reis een gezellige Catamarantocht naar Isla Paraiso. Deze excursie was inbegrepen. Het eiland was leuk en ongerept en we konden er de luch gebruiken en even op het strand relaxen. De snorkelmogelijkheid was een grote teleurstelling. Weer voor niets alles hiervoor meegesleept. Nauwelijks een vis te zien en de onderwaternatuur was helemaal dood. Het was wel een leuke en gezellige afsluiting van onze Cubaanse reis.Tijdens de transfer van Varadero naar de luchthaven van Havanna op verzoek van Jan nog een stop gemaakt in de Baai van Matanzas. Hier heeft Piet Hein in zijn dagen de Spaanse Zilvervloot opgewacht en overvallen. Jan bezit een schilderij van 1 van de admiraals uit die tijd. Restte alleen nog de voorspoedige vlucht naar Amsterdam op donderdagavond.

Bart.