Le Castera at the watermill

Augustus 2015 maakten we een reis naar Sarlat  la Canèda in de Dordogne en bezochten we onze Australische vrienden in de buurt van Toulouse. Zij hadden een huis gehuurd bij een familie die een oude molen bewoonde in de buurt van Le Castera.Na dit bezoek verbleven we nog een weekje in Sitges bij Barcelona. Sitges vinden we altijd een gezellige badplaats met veel vertier en gezellige straatjes. Erg Gay friendly ook.

Maison de George SandNa onze eerste stop in Chateauroux reden we de tweede dag eerst naar Nohant-Vic waar we het landgoed van George Sand bezochten. Het landgoed ligt in een oud dorpje en de tijd lijkt er te hebben stilgestaan. George Sand was een bekend Frans schrijfster die zich vaak in mannenkleren hulde en een manlijke artiestennaam koos. In de zomer bezochten bekende kustenaars  en artiesten haar landgoed. Chopin bracht hier vele jaren in de zomer een lang bezoek en schilder De la Croix voelde zich er ook erg thuis. Na dit interessante bezoek reden we door naar Sarlat de la Ceneda in de Dordogne waar we onze intrek namen in het middeleeuwse hotel La Couleuvrine. Een hotel met veel sfeer maar zonder airco of koelkast op de kamer en een heel krappe douche waar je je nauwelijks in kon bewegen.

Vrijdagavond een rondje gemaakt door deze bijzonder leuke en sfeervolle middeleeuwse stad. Het was erg druk op straat vanwege de vele toeristen en het warme zomerweer. Straatmuziekanten vonden veel aftrek. Lekker op het hoofdplein een salade gegeten. De markt op zaterdag was erg leuk met veel lokale producten zoals honing, kaas, eend en noten. Na het marktgebeuren bezochten we beroemde en bekende tuin Les Jardins du Manoir d 'Eyrignac bij Salignac-Eyviques. Zes tuinlieden houden deze tuin in perfecte staat waarbij de vormsnoei en groene kleurnuances de tuin een bijzonder karakter geven. De l 'Art Topiaire is hier extreem doorgevoerd. Zes tuinlieden knippen dagelijks met de hand de gewenste vormen. Een lunch in het restuarant viel erg in de smaak. We kunnen iedereen een bezoek aan deze Jardin Remarquable aanbevelen.

Jardins du Manoir d EyrignacZondagochtend eerst boodschappen gedaan in Carrefour om de regen af te wachten. In de loop van de middag werd het weer droog en redelijk zonnig.  Via Thonac reden we naar Chateau et Jardins de Losse. Een kasteel  door een Vlaamse edelman gesticht die zijn sporen had verdiend als kundig krijgsman. Het kasteel met tuin ligt aan de rivier de Vézere. Enkele resten van een vroegere sluis waren nog zichtbaar. Tolheffing leverde toen de inkomsten met als tegenprestatie het onderhoud van de wegen en de waterweg. Een rondleiding in het Frans was moeilijk te volgen maar een schriftelijke uitleg in het Nederlands gaf voldoende informatie. Het kasteel zag er aardig uit maar de tuinen waren niet bijzonder.

jardins MarqueyssacMaandag  hebben we in Vézac Les Jardins suspendus de Marqueyssac bezocht. In deze fraaie tuin kun je lange wandelingen maken met mooie panorama' s  over  de Périgord en de rivier La Dordogne. Ook hier weer veel vormsnoei in kronkelende en ronde vormen. Soms afgewisseld met vierkante blokken en boompjes op hoogstam. Veel strak geknipte heggen tussen geschoren gazons. Een echte aanrader om deze beeldschone tuin te bezoeken.

Om te schuilen tegen een heftige regenbui moesten we onze toevlucht nemen tot het bijbehorende restaurant waar het fraaie ijsje heerlijk smaakte.

Dinsdag 25 augustus alles weer ingepakt en 450 kilometer zuidwaarts gereden om onze Australische vrienden Pierre en Bernard op te zoeken.

Zij hadden een huis gehuurd  langs de Route de Praderes bij het plaatsje Le Castera. Wij zouden hier een kleine week verblijven. Het huis ligt naast een oude watermolen en is omgeven door een landgoed met grote gazons en veel bos. We lieten ons de champagne met gerookte zalm bij het welkom erg  goed smaken.

kerk in ToulouseWoensdag bezochten we een aantal kleine plaatsen in de buurt en deden wat boodschappen en maakten een flinke wandeling. Donderdag heeft Bernard (geboren en getogen in Toulouse) ons zijn stad laten zien.  Het Capitole het stadhuis was erg mooi om te bezichtigen. Mooie zalen met veel kunstwerken en schilderingen en prachtige trappenhuizen maakten een diepe indruk. Een wandeling langs de rivier de Garonne en een bezichtiging van 3 kerken met mooie gebrandschilderde ramen.sloten ons bezoek aan de stad af. De parochiekerk waar Bernard zijn heilige communie heeft gedaan bood een bijzondere sfeer onder andere door de mooie kloostergang.

Op vrijdag een rustige dag gehouden en s' avonds waren ook twee vrienden uit Toulouse Paul en Ignatio uitgenodigd om te komen eten.

CarcassonneZaterdag hebben onze vrienden ons Carcassonne laten zien. Deze stad heeft een prachtig middeleeuws karakter en is goed in de oude sfeer gerestaureerd en behouden. Wel erg veel toeristen maar gezellig. Een stad kortom om eindeloos te fotograveren.

Zondagmiddag hebben we Pierre en Bernard uitgenodigd voor de lunch in Hostellerie Lac l'Isle Jourdan in het plaatsje Isle Jourdan.  Bernard heeft na thuiskomst s' middags nog een bezoek gebracht aan zijn moeder die in Toulouse woont. Hij heeft nog veel familie en contacten in Frankrijk ondanks het feit dat hij al vele jaren in Australië woont.

Maandag 31 augustus zijn we weer uit Frankrijk vertrokken om een week in Sitges door te brengen. Deze plaats vinden we erg leuk en ondanks het niet altijd mooie weer en de regen hebben we het erg gezelig gehad. Toevallig waren onze. vrienden Jos en Rinus daar ook zodat we op 2 september samen met Koos en Gert  Rinus verjaardag gevierd hebben met een ontbijt inclusief champagne en een diner in het restaurant van hotel Platjador met een afzakkertje in bar El 7 . Veel dikke mannen op het nudistentrand want het was Berenweek.

Met de auto weer terug op 7 september 2 dagen 1550 km is iets wat we liever niet meer doen. De opstoppingen in Parijs en bij Antwerpen hebben ons 2 uur extra tijd gekost. Dus voortaan weer gewoon vliegen naar Barcelona.

 

 Toulouse le Capitol Restaurant MarqueyssacSitges 2015

 

jardin de Marqueyssac